Preferencje podatkowe dla inwestorów na polskim rynku venture capital : czy to wystarczy, aby pobudzić inwestycje w krajowe start-upy? - Paczyński, Bartosz (Uniwersytet Wrocławski. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii, 2021)
Z początkiem 2022 r. do polskiego porządku prawnego wprowadzony został pakiet rozwiązań mających wspierać rozwój polskich firm. Jednym z nich jest tzw. ulga venture capital, czyli preferencja podatkowa przeznaczona dla podatników inwestujących w alternatywne spółki inwestycyjne lub spółki od nich zależne. W ramach nowelizacji złagodzono również warunki zwolnienia alternatywnych spółek inwestycyjnych z podatku dochodowego od osób prawnych z tytułu zbycia posiadanych udziałów lub akcji. Ulga ta zdaniem projektodawcy ma przyczynić się do zwiększenia aktywności inwestorów na polskim rynku venture capital. Istnieją jednak obawy, że wprowadzenie pojedynczej preferencji podatkowej nie będzie wystarczającą zachętą dla inwestorów, w szczególności aniołów biznesu. Zasadne wydaje się więc przeanalizowanie zagranicznych rynków, w szczególności rynku brytyjskiego, francuskiego oraz estońskiego, aby zidentyfikować, jakie działania podjęły państwa, których ekosystemy startup-owe uznawane są za jedne z najatrakcyjniejszych na świecie. Niniejszy artykuł, poprzez analizę prawno-porównawczą, ma pozwolić ocenić, na ile efektywna okazać się może ulga venture capital, oraz stwierdzić, jakie reformy, na wzór zagranicznych systemów, są niezbędne do pobudzenia inwestycji w rodzime start-upy.
Keywords: ulga venture capital; rynek venture capital; aniołowie biznesu; alternatywna spółka inwestycyjna; start-up; Polski Ład