Obowiązek weryfikacji statusu beneficial owner przy zwolnieniu dywidendy z podatku u źródła - Majchrowski, Paweł (Uniwersytet Wrocławski. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii, 2021)
Niniejszy artykuł porusza problematykę prawa do skorzystania ze zwolnienia dywidendowego wynikającego z art. 22 ust. 4 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych opartego na obowiązku weryfikacji statusu podmiotu otrzymującego dywidendę w kontekście wypełnienia definicji beneficjenta rzeczywistego (ang. beneficial owner). W pracy dokonano analizy obowiązujących przepisów, orzecznictwa sądów administracyjnych, praktyki organów podatkowych oraz piśmiennictwa dotyczącego podejmowanej tematyki. Z dotychczasowej obserwacji wynika, że nadal nie można mówić o utrwalonym podejściu sądów administracyjnych i organów podatkowych w sprawie obowiązku weryfikacji statusu rzeczywistego właściciela w odniesieniu do wypłaty dywidendy. Do tej pory wydawane interpretacje indywidualne oraz wyroki sądów wojewódzkich w tym zakresie nie były jednolite.
Keywords: CIT; dywidendy; zwolnienie; rzeczywisty właściciel