Ulga na działalność badawczo-rozwojową jako możliwe do wykorzystania narzędzie przeciwdziałające inflacji - Sadowski, Wiktoria (Uniwersytet Wrocławski. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii, 2021)
Celem publikacji jest analiza kształtu normatywnego ulgi na działalność badawczo-rozwojową z uwzględnieniem przede wszystkim określoności warunków umożliwiających skorzystanie z ulgi badawczo-rozwojowej oraz narzędzi udostępnionych podatnikowi, który po analizie cech swojej działalności chciałby skorzystać z ulgi. Analiza ma na celu sprawdzenie, czy konstrukcja ulgi badawczo-rozwojowej jest odpowiednio dostosowana do obecnych realiów rzeczywistości społeczno-gospodarczej oraz czy może być wykorzystywana do odbudowy gospodarki jako tarcza antyinflacyjna. W świetle analizy możliwe będzie odpowiedzenie na pytanie, czy ulga B+R jest atrakcyjna dla podatników jako forma optymalizacji podatkowej oraz czy możliwe jest wprowadzenie ulepszeń do jej konstrukcji lub procedury stosowania ulgi B+R. W artykule zostanie przedstawiona istota ulgi B+R, określenie podmiotów, które mają prawo skorzystać z ulgi, definicja działalności badawczo-rozwojowej, która spełnia warunki ustawowe, oraz zasady odliczeń w celu zdiagnozowania obszarów mogących ulec poprawie. W publikacji podjęto także próbę przeciwstawienia ze sobą dwóch pojęć: ulgi badawczo-rozwojowej oraz optymalizacji podatkowej w celu zbadania prawidłowości postawionej hipotezy, że ulga B+R może być wykorzystywana jako narzędzie przeciwdziałające inflacji.
Keywords: ulga na działalność badawczo rozwojową; ulga B+R; inflacja; narzędzie antyinflacyjne; optymalizacja podatkowa