Podatkowy aspekt obowiązku informacyjnego w świetle art. 16 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE 2020/1503 - Andruszko, Mateusz (Uniwersytet Wrocławski. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii, 2021)
Artykuł dotyczy rozporządzenia PEiR nr UE 2020/1503, pierwszego unijnego aktu prawnego, regulującego tematykę pożyczek społecznościowych. Publikacja poświęcona jest podatkowemu aspektowi rozporządzenia. Najistotniejszym obowiązkiem dla prawa podatkowego jest wynikającym z rozporządzenia obowiązek informacyjny, ciążący na dystrybutorze finansowania społecznościowego. Autor opisuje i analizuje elementy, które powinny zostać zawarte w informacji przekazanej organowi nadzorczemu. Przedmiotem analizy jest także sam obowiązek informacyjny, autor próbuje odpowiedzieć na pytanie dotyczące charakteru obowiązku informacyjnego. Obowiązek informacyjny rozpatrywać można jako obowiązek tylko w zakresie przekazania informacji lub też obowiązek wywołujący określone konsekwencje w ramach prawa podatkowego.
Keywords: prawo podatkowe; prawo unijne; pożyczki społecznościowe; obowiązek informacyjny Rozporządzenie 2020/1503; rezydencja podatkowa; organ nadzorczy; wymiana informacji