Ceny transferowe ‒ problemy w stosowaniu uproszczeń bezpiecznej przystani - Żyła, Mateusz (Uniwersytet Wrocławski. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii, 2021)
Uproszczenia bezpiecznej przystani funkcjonują w polskim prawie podatkowym już kilka lat, ale wciąż ich stosowanie rodzi wiele wątpliwości. W ustawie o podatku dochodowym od osób prawnych oraz od osób fizycznych znajdziemy dwa rodzaje tego uproszczenia – dotyczące usług o niskiej wartości dodanej oraz dotyczące transakcji finansowych. Oba te rozwiązania wciąż wymagają dopracowania przez ustawodawcę w kwestii spójności i jasności, czego efektem będzie wzrost korzystania z tych uproszczeń.
Keywords: ceny transferowe; uproszczenie bezpiecznej przystani; podmioty powiązane; zasada ceny rynkowej