Przedawnienie niepodatkowych należności budżetowych – zarys problematyki - Miernik, Anna (Uniwersytet Wrocławski. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii, 2021)
W artykule analizie poddano regulacje normatywne dotyczące przedawnienia zobowiązań niepodatkowych należności budżetowych oraz przedawnienia prawa do wymiaru tych zobowiązań. Określenie, jakie przepisy normują przedawnienie danej niepodatkowej należności budżetowej, wymaga nie tylko analizy przepisów ustawy szczególnej stanowiącej podstawę jej pobierania, ale także ustalenia, czy do przedmiotowego świadczenia zastosowanie ma Ordynacja podatkowa, oraz uwzględnienia jego charakteru prawnego. Konsekwencją heterogeniczności niepodatkowych należności budżetowych jest m.in. zróżnicowanie zakresu stosowania do spraw ich dotyczących przepisów Ordynacji podatkowej, w tym przepisów tej ustawy regulujących instytucję przedawnienia. Trudności nastręcza zwłaszcza ustalenie, jakie przepisy regulują przedawnienie niepodatkowych należności budżetowych o charakterze sankcyjnym.
Keywords: niepodatkowe należności budżetowe; przedawnienie zobowiązań niepodatkowych należności budżetowych; przedawnienie prawa do ustalenia zobowiązań niepodatkowych należności budżetowych