Stosowanie przepisów o tajemnicy skarbowej w komórkach dochodzeniowo-śledczych urzędów celno-skarbowych - Politowicz, Jerzy (Uniwersytet Wrocławski. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii, 2020)
Tajemnica skarbowa jest rodzajem tajemnicy służbowej. Obowiązek jej przestrzegania obejmuje pracowników i funkcjonariuszy jednostek organizacyjnych Krajowej Administracji Skarbowej, w tym również komórek dochodzeniowo-śledczych funkcjonujących w strukturach urzędów celno-skarbowych. Do zadań takich komórek należy m.in. prowadzenie postępowań w sprawach o przestępstwa skarbowe i wykroczenia skarbowe, wnoszenie do sądów aktów oskarżenia i ich popieranie, a także współpraca z organami ścigania i innymi jednostkami Krajowej Administracji Skarbowej. Realizacja takich zadań wymaga gromadzenia, przetwarzania i udostępniania informacji stanowiących tajemnicę skarbową. W związku z tym rodzi się pytanie o zakres i sposób ochrony i udostępniania takich informacji przez komórki dochodzeniowo-śledcze urzędów celno-skarbowych. Takiej problematyce poświęcony jest ten artykuł.
Keywords: tajemnica skarbowa; urzędy celno-skarbowe; komórki dochodzeniowo-śledcze