Wątpliwości interpretacyjne związane z opodatkowaniem budynków i budowli - Bort, Jan (Uniwersytet Wrocławski. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii, 2020)
Niniejszy artykuł ma na celu poddanie dokładnej analizie przepisy ustawowe, w których ustawodawca zawarł reguły opodatkowania budynku i budowli podatkiem od nieruchomości oraz sposoby ich wykładni. Omówione zostały przede wszystkim problemy interpretacyjne ściśle związane ze stosowaniem określonych regulacji podatkowych w połączeniu z orzecznictwem Trybunału Konstytucyjnego i sądów administracyjnych dotyczącego podejmowanej tematyki.
Keywords: budynek; budowla; obiekt budowlany; podatek od nieruchomości; nieruchomość; orzecznictwo