Glosa do wyroku Europejskiego Trybunału Praw Człowieka z 12 stycznia 2021 r., LB przeciwko Węgrom (skarga nr 36345/16) w sprawie ochrony danych osobowych podatników – krytyczna - Franczak, Agnieszka (Uniwersytet Wrocławski. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii, 2020)
Glosowany wyrok dotyczy problematyki ochrony danych osobowych podatników. Interpretacji został poddany art. 8 Europejskiej Konwencji Praw Człowieka (dalej: EKPCz) dotyczący prawa do poszanowania życia prywatnego i rodzinnego oraz art. 55 ust. 3 i 5 węgierskiej ustawy o administracji podatkowej z 2003 r. Zgodnie z prawem węgierskim na stronie tamtejszego Krajowego Urzędu Podatkowego i Celnego publikowany jest wykaz podatników, których zaległości podatkowe przekraczają 10 mln forintów węgierskich. W przypadku skarżącego opublikowane informacje obejmowały jego imię i nazwisko, adres zamieszkania, numer identyfikacji podatkowej oraz kwotę niezapłaconego podatku. Europejski Trybunał Praw Człowieka (dalej: ETPCz) uznał, że węgierskie organy podatkowe nie naruszyły art. 8 EKPCz poprzez opublikowanie na swojej stronie internetowej danych osobowych podatników mających zaległości podatkowe.
Keywords: prawo do prywatności; ochrona danych osobowych; Europejska Konwencja Praw Człowieka; prawo podatkowe