Crimes against animals – materials for lessons - Helios, Joanna; Jedlecka, Wioletta (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Poniższy podręcznik został napisany głównie dla studentów kierunku Criminal Justice. Podręcznik adresowany jest do studentów, którzy wybrali przedmiot – ćwiczenia Crimes against animals. Materiały do ćwiczeń są ściśle powiązane z programem nauczania przedmiotu Crimes against animals. W zamyśle autorów książka pt. Crimes against animals– materials for lessons ma usystematyzować wiedzę na temat przedmiotu Crimes against animals. Niniejsze opracowanie nie jest klasycznym podręcznikiem akademickim. Jest to zbiór zadań, kazusów i tekstów do analizy. Książka jest efektem wieloletniego doświadczenia dydaktycznego i naukowego autorek, związanego z prawami zwierząt.
Keywords: przemoc; zwierzęta; prawna ochrona zwierząt; filozofia praw zwierząt; zawód lekarza weterynarii