Obywatele w wielokulturowym mieście? Proces integracji Polaków i Ukraińców we Wrocławiu”,„Inicjatywa Doskonałości – Uczelnia Badawcza (IDUB)” w II edycji konkursu, BPIDUB.42.2022 - Makaro, Julita; Dolińska, Kamilla
Materiałami badawczymi są transkrypcje zogniskowanych wywiadów grupowych prowadzonych z polskimi i ukraińskimi mieszkańcami Wrocławia. W lipcu 2022 roku przeprowadzono trzy wywiady grupowe z polskimi oraz trzy wywiady z ukraińskimi mieszkańcami Wrocławia, by umożliwić dokonanie porównania, jak obie kategorie postrzegają i praktykują miejskie obywatelstwo. Ta kategoria teoretyczna stanowiła z jednej strony inspirację do przygotowania narzędzia badawczego (scenariusza FGI), z drugiej uzyskane dane miały służyć jej teoretycznemu nasyceniu. Badania były prowadzone w języku polskim i ukraińskim. Transkrypcje wywiadów są zapisane w języku polskim.
Keywords: migracje; obywatelstwo miejskie; Ukraińcy; Polacy; Wrocław; FGI