Planowanie i zagospodarowanie przestrzenne w gminie - Horodecki, Bartosz (2024)
Artykuł prezentuje kluczowe zmiany, które zostały wdrożone w 2023 r. poprzez nowelizację u.p.z.p. w Polsce. Omówiono kwestie dotyczące planu ogólnego, studium kierunków i uwarunkowań zagospodarowania przestrzennego, decyzji o warunkach zabudowy, zintegrowanych planów miejscowych oraz wprowadzenie rejestru urbanistycznego. Przedstawiona została także problematyka związana z koniecznością wprowadzenia zmian w planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym.
Keywords: planowanie przestrzenne; gospodarka przestrzenna; plan ogólny; warunki zabudowy; ustawa o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym