Gmina w procesie zarządzania kryzysowego - Romaniuk, Magdalena (2024)
Artykuł koncentruje się na roli gminy jako kluczowej jednostki samorządu terytorialnego w zarządzaniu sytuacjami kryzysowymi. Autorka analizuje zarówno teoretyczne fundamenty, jak i praktyczne aspekty funkcjonowania gminy w kontekście kryzysów, takich jak pandemie, klęski żywiołowe czy sytuacje wymagające szybkiej interwencji. Omówione ponadto zostały narzędzia, procedury oraz współpraca międzysektorowa umożliwiające gminom skuteczne zarządzanie kryzysami oraz minimalizowanie ich wpływu na społeczność lokalną.
Keywords: bezpieczeństwo publiczne; kryzysy lokalne; reagowanie kryzysowe; współpraca międzysektorowa; NGO; zarządzanie ryzykiem; odpowiedzialność samorządu