Samorządowe akty prawa miejscowego jako instrument służący wspieraniu lokalnej przedsiębiorczości – przykład uchwał w sprawie opłaty targowej - Pietkun, Paulina (2024)
W niniejszym opracowaniu została poruszona problematyka samorządowych aktów prawa miejscowego, które dotyczą wprowadzenia opłaty targowej, ze szczególnym uwzględnieniem perspektywy gmin z obszaru województwa dolnośląskiego. Analizie poddane zostały uchwały w sprawie wprowadzenia opłaty targowej podjęte w 2023 r. w gminach z obszaru województwa dolnośląskiego. Rozważania prowadzone w niniejszym artykule dotyczą również fiskalnych i pozafiskalnych celów realizowanych przez tytułową opłatę.
Keywords: opłata targowa; samorządowe akty prawa miejscowego; prawo miejscowe