Odwołanie a rozwiązanie organów wykonawczych powiatu - kontekst wybranych środków ingerencji ad personam w samorządzie terytorialnym - Gajda, Kacper (2024)
Przedmiotem artykułu jest charakterystyka samorządowego i nadzorczego kontekstu odpowiednio instytucji odwołania i rozwiązania organów wykonawczych powiatu przez pryzmat kluczowych atrybutów samorządu terytorialnego odnoszących się do sfery ad intra oraz do sfery ad extra. W tekście przyjęte zostało założenie, iż starostę należy uznać za organ wykonawczy powiatu, co też uzasadnia zastosowanie w tytule liczby mnogiej w kontekście organów wykonawczych powiatu.
Keywords: decentralizacja; samorząd terytorialny; powiat; korporacyjność; samorządność; samodzielność