Referendum lokalne jako jeden z przykładów partycypacji obywatelskiej - Adamiszyn, Patrycja (2024)
Za cel niniejszego artykułu należy uznać przedstawienie referendum lokalnego jako jednego z dwóch wariantów demokracji bezpośredniej, które powinno sprzyjać zwiększonej aktywności wspólnoty samorządowej. Drugim wariantem bezpośredniej władzy sprawowanej przez mieszkańców w j.s.t. są powszechne wybory do organów tejże jednostki. Partycypacja społeczna jest dziś szczególnie pożądana w związku z faktem, że to obywatele sprawują największy wymiar władzy nie tylko w j.s.t., lecz w całej Rzeczypospolitej Polskiej, zgodnie z treścią art. 4 Konstytucji RP. Stanowi ona aktywny udział obywateli w życiu wspólnoty oraz możliwość zaangażowania się w szeroko pojęte sprawy lokalne. W opracowaniu przedstawiono, z pominięciem szczegółowej analizy, także istotę i cel referendum lokalnego oraz partycypacji obywatelskiej. Istotne jest również rozważenie danych statystycznych, dotyczących liczby referendów odwoławczych organu wykonawczego gminy w latach 2002-2023. W tym celu zgłębić należy zarówno aspekty prawne, jak i społeczne. Uwaga zostanie skupiona wyłącznie na odwołaniu organu wykonawczego gminy, ponieważ to gmina jest podstawową j.s.t.1 oraz tylko tam występuje jednoosobowy organ wykonawczy, który ponadto jest wybierany w wyborach bezpośrednich.
Keywords: referendum lokalne; partycypacja obywatelska; aktywność obywateli; organ wykonawczy gminy; odwołanie