Reglamentacja zawodów prawniczych z perspektywy austriackiej szkoły ekonomii - Juszczak, Jakub (Uniwersytet Wrocławski Koło Doktryn Politycznych i Prawnych, 2023)
Wymóg świadczenia usług prawniczych przez adwokatów i radców prawnych, zrzeszonych w przymusowych samorządach zawodowych, stanowi swoistą zasadę ustrojową RP oraz właściwie niepodważany doktrynalnie element rzeczywistości gospodarczej. Celem analizy jest wskazanie, w oparciu o metodologię szkoły austriackiej, skutków ekonomicznych aktualnej regulacji szczególnie przez pryzmat konstruowanego przez nią systemu motywacji i bodźców, oddziałującego prawnika-radcę prawnego i wpływającego na jego decyzje jako działającej na rynku jednostki. Jak wskazuje autor, praktyczna realizacja zasad ochrony interesu publicznego i ograniczenia, jakim poddany jest zawód radcy prawnego, naruszają w sposób istotny efektywność ekonomiczną, ignorując do pewnego stopnia motywację stąd wypływającą, a mającą pozytywny wpływ na działalność gospodarczą w tym zakresie. Autor podsumowuje analizę propozycjami de lege ferenda.
Keywords: szkoła austriacka; radca prawny; samorząd zawodowy radców prawnych; ekonomiczna analiza prawa