Oprócz siostrzeństwa istnieje jeszcze rasizm: poglądy Audre Lorde w kontekście praw kobiet i dyskryminacji intersekcjonalnej - Kiezik, Julia (Uniwersytet Wrocławski Koło Doktryn Politycznych i Prawnych, 2023)
Audre Lorde była jedną z najbardziej wpływowych myślicielek we współczesnej debacie nad prawami kobiet. Wyrażając siebie i swoje poglądy w wierszach i esejach, używała swojego głosu niczym broni przeciwko dyskryminacji czarnych kobiet. Podważała sposób, w jaki czarne kobiety były odbierane przez białe feministki i sprzeciwiała się wąskiej, ekskluzywnej narracji w feministycznym dyskursie, kreowanej przez tych bardziej uprzywilejowanych. Podkreślała znaczenie różnic w społeczeństwie, twierdząc, że tylko wtedy, gdy w pełni zrozumiemy, w jaki sposób dyskryminowane grupy różnią się od siebie, będziemy w stanie sprostać wielu wyzwaniom związanym z doświadczeniem opresji, której nie można traktować jak zjawiska uniwersalnego i jednolitego. W związku z tym eseje Lorde stanowią edukujący oraz wartościowy zbiór tez i rozważań na temat opresji intersekcjonalnej. Celem niniejszego artykułu jest przybliżenie czytelnikowi filozofii Audre Lorde, a wraz z tym zarysowanie myśli pisarki na społeczne kwestie takie jak czarny feminizm i jego miejsce pośród innych teorii feministycznych, doświadczenie opresji intersekcjonalnej oraz znaczenie rewolucji jednostki przeciw przemocy instytucjonalnej. W końcowej części artykułu autorka zastanawia się, w jakim stopniu teoria Lorde może stanowić realną inspirację wobec współczesnych problemów polityczno-społecznych.
Keywords: Audre Lorde; prawa kobiet; opresja intersekcjonalna; feminizm; rewolucja