Refleksje o znaczeniu idei subsydiarności dla kształtowania pożądanej postawy mieszkańców państwa dobrobytu - Lesiński, Paweł (Uniwersytet Wrocławski Koło Doktryn Politycznych i Prawnych, 2023)
W artykule podjęto próbę naukowego dowiedzenia znaczenia idei subsydiarności dla prawidłowego funkcjonowania państwa dobrobytu. Dla realizacji tego celu posłużono się różnorodnymi przykładami zarówno z myśli politycznej i prawnej jak i wypowiedzi prawniczej doktryny oraz orzecznictwa. Artykuł podzielony jest na cztery części. W części pierwszej dokonano zwięzłej syntezy przyczyn narodzin idei państwa dobrobytu oraz krótkiego opisu jej rozwoju i implementacji. Część druga obejmuje kwestię znaczenia i miejsca jednostki w idei państwa dobrobytu. W części trzeciej podjęto próbę zdefiniowania pojęcia subsydiarności oraz wskazania jej związków z ideą państwa dobrobytu i społecznej gospodarki rynkowej. Kluczowa z punktu widzenia założeń artykułu analiza znaczenia subsydiarności w kształtowaniu pożądanych postaw mieszkańców państwa dobrobytu została poczyniona w części czwartej.
Keywords: Welfare state; subsydiarność; państwo dobrobytu; efektywność