Zagrożenia płynące z korporacjonizmu na przykładzie ochrony praw konsumenta na rynku wewnętrznym Unii Europejskiej - Szymański, Michał (Uniwersytet Wrocławski Koło Doktryn Politycznych i Prawnych, 2023)
Przedmiot badań: Artykuł próbuje przeanalizować skutki rosnących wpływów i pozycji korporacji w obrocie gospodarczym oraz wynikające z nich zagrożenia, zarówno dla ustawodawców różnego szczebla, jak i obywateli państw członkowskich Unii Europejskiej. Ponadto tekst odnosi się do ideologicznego podłoża decyzji struktur korporacyjnych, które wykorzystują popularne w danym przedziale czasowym zagadnienia debaty publicznej w celu ocieplania wizerunku i pozyskiwania potencjalnych klientów. W celu odseparowania małej próbki wspierającej stawianą tezę, autor poświęca uwagę zagadnieniu prawa do naprawy zakupionych towarów, by na jej przykładzie zobrazować problematykę dotyczącą roli wielkich podmiotów gospodarczych w naszym życiu, a także nieskuteczności ustawodawców i organów prawnych w przeciwdziałaniu ideologicznie i moralnie wątpliwym działaniom korporacyjnych gigantów. Cel badawczy: Próba odpowiedzi na pytanie czy możemy zaobserwować realne zagrożenie wynikające z roli jaką odgrywają w naszym codziennym życiu największe korporacje; refleksja nad wszechobecnością korporacyjnej narracji w elementach dnia codziennego oraz skutecznością struktur Unii Europejskiej oraz jej państw członkowskich w przeciwdziałaniu korporacyjnej agendzie. Metoda badawcza: Analiza tekstów źródłowych, aktów prawnych, oraz wykładów prowadzonych przez naukowców związanych z dziedziną polityki, a także zestawienie ich obecnymi wydarzeniami i poświęconymi im publikacjami. Wnioski: Mocna pozycja gospodarcza międzynarodowych korporacji pozwala im, w odpowiednich warunkach, na kreację narracji społecznej, która przynosi rezultat w postaci zwiększonego popytu na oferowane przez przedsiębiorstwo produkty, bądź usługi. Dopasowywanie swoich kampanii promocyjnych do oczekiwań potencjalnego konsumenta pozwala na tworzenie ideologicznie konfliktującej relacji konsument-producent. Korporacje starają się wykorzystywać swoją popularność by stawiać się w pozycji “głosu autorytetu”, który zależnie od popularnego w danym momencie tematu, stoi po stronie właściwego rozwiązania, lub moralnie słusznej decyzji. Takie zabiegi mają prowadzić do wytworzenia narracji pomagającej w alokacji kapitału, zwiększeniu wpływów i zainteresowania konsumentów. Wykorzystując zdobytą pozycje firmy pokroju Apple’a, czy Samsung’a pozwalają sobie wówczas na antykonsumenckie praktyki jak chociażby planowe postarzanie produktów czy utrudnianie ich napraw w celu maksymalizacji zysku, po uprzednim wykreowaniu swojej pozycji jako “jednego słusznego” serwisanta swoich własnych sprzętów. Struktury Unii Europejskiej i krajów członkowskich nie są przygotowane na konfrontację z wieloma najbogatszymi firmami z uwagi na ich pozycję gospodarczą, posiadany kapitał, wpływy oraz popularność wśród obywateli państw członkowskich.
Keywords: korporacjonizm; prawo do naprawy; konsumpcjonizm; lobbing; ochrona konsumenta