Narodowa Demokracja wobec ideologii nazistowskiej - Wyspiański, Bartosz (Uniwersytet Wrocławski Koło Doktryn Politycznych i Prawnych, 2023)
Autor wychodzi od przedstawienia w ogólności rozważań i poglądów działaczy oraz publicystów związanych z Narodową Demokracją wobec ideologii nazistowskiej. Następnie przechodzi do opisania postaw ideologów polskiego obozu narodowego wobec wyszczególnionych elementów, do których odwoływał się nazizm i ruch hitlerowski. Należą do nich: religia, państwo, rasizm, antysemityzm oraz antykomunizm. W dalszej części wywodu autor poddał analizie stosunek przywódcy polskiego obozu narodowego – Romana Dmowskiego, wobec samej postaci Adolfa Hitlera oraz narodowego socjalizmu. W szczególności jego nastawienie względem rasizmu, antysemityzmu oraz lóż masońskich. Na końcu wywodu autor poddaje analizie wnikliwość ocen nazizmu wśród członków obozu narodowego, podkreślając zróżnicowanie ich opinii.
Keywords: Narodowa Demokracja; Roman Dmowski; nazizm; Adolf Hitler