Tomistyczna hierarchia prawa i jej porównanie z dominującymi koncepcjami rozumienia prawa - Zmysłowski, Wojciech (Uniwersytet Wrocławski Koło Doktryn Politycznych i Prawnych, 2023)
Autor w prezentowanym artykule ma na celu przedstawienie koncepcji podziału prawa na boskie, naturalne i ludzkie według koncepcji świętego Tomasza z Akwinu i próbę odpowiedzi na pytanie o to, jaki wkład miała ona w formowaniu się pewnych późniejszych i współczesnych doktryn i spojrzeń na teorię prawa oraz zbadanie pod tym kątem jej wpływu na kształtowanie praw człowieka. Należy zaznaczyć, iż rozumienie czym dokładnie jest dana kategoria prawa, będzie także wybiegało ponadto co rozumiał przezeń twórca tego podziału i uwzględni także inne nurty niż tomizm, zachowując jednak wynikający zeń zasadniczy podział co pozwoli na skuteczniejsze porównanie ze współczesnymi koncepcjami oraz dostrzeżenie podobieństw. Podejście takie pozwoli także na stworzenie pewnej syntezy sprzecznych ze sobą koncepcji rozumienia prawa, przy otwartości na interdyscyplinarny charakter prawa w rozumieniu teologii.
Keywords: prawo; Tomasz z Akwinu; prawo naturalne; prawa przyrody; rzeczywistość