Środki reakcji karnej w polskim oraz kanonicznym porządku prawnym w przypadku przestępstwa wykorzystania seksualnego małoletniego - Tarnacka, Agata (Uniwersytet Wrocławski Koło Doktryn Politycznych i Prawnych, 2023)
Polskie prawo karne oraz kanoniczne prawo karne korzystają z tożsamych zasad i instytucji, często opartych na tym samym, rzymskim pierwowzorze. Mają zatem cechy wspólne, w postaci choćby podziału na stadia postępowania o jednakowym charakterze. W zakresie sankcji karnych jednak znacząco się różnią, a wynika to z celu, jakiemu mają służyć obydwa porządki prawne. Prawo kanoniczne za cel stawia sobie salus animarum, dlatego też kary przez nie wymierzane są dolegliwe w sferze życia duchowego, zaś sankcje karne prawa polskiego, powodują uciążliwość dla życia doczesnego, gdyż to w nim ma zaprowadzać ład prawo państwowe. Oznacza to, że dopiero zintegrowana współpraca, może sprawić, że stanie się za dość społecznemu poczuciu sprawiedliwości.
Keywords: prawo kanoniczne; procedura karna; kara; wykorzystywanie seksualne dzieci