Możliwość wykorzystywania narzędzi opartych o sztuczną inteligencję w postępowaniu karnym w Polsce - Lech, Marcelina (Uniwersytet Wrocławski Koło Doktryn Politycznych i Prawnych, 2023)
W prezentowanym artykule omawiana jest możliwość stosowania przez polskie organy wymiaru sprawiedliwości narzędzi opartych o sztuczną inteligencję (AI) wspomagających analizę obszernego materiału dowodowego w postępowaniu karnym. Artykuł nie odnosi się do narzędzi, które miałyby zastąpić sędziego czy sugerować rozstrzygnięcie. Na początku rozważania skupiają się na wyodrębnieniu obszarów, w których narzędzia wykorzystujące sztuczną inteligencję mogłyby stanowić wsparcie dla prokuratorów oraz sędziów. Następnie omówione zostały przykładowe narzędzia wykorzystywane z powodzeniem w państwach europejskich, które stanowić mogą inspirację dla polskich rozwiązań. W dalszej części artykułu znajdują się rozważania dotyczące możliwości wykorzystania dowodu pozyskanego przy użyciu narzędzi wykorzystujących AI w procesie karnym w szczególności w odniesieniu do prawa do obrony i zasady równowagi broni. Artykuł pisany był z uwzględnieniem doświadczeń praktycznych zdobytych na stanowisku asystenta sędziego w wydziale karnym sądu powszechnego.
Keywords: sztuczna inteligencja; uczenie maszynowe; prawo do obrony; nowe technologie; gwarancje procesowe