Przepisy polskiego kodeksu karnego, dot. mowy nienawiści, jako mechanizm ograniczający debatę publiczną - Bronowicki, Bruno; Pietrzkiewicz, Rafał (Uniwersytet Wrocławski Koło Doktryn Politycznych i Prawnych, 2023)
Zagadnienie mowy nienawiści wzbudza w społeczeństwie ogromne emocje. Liberalni i lewicowi politycy od lat postulują coraz to nowe rozwiązania prawne, mające ukrócić mowę nienawiści w przestrzeni publicznej. Z kolei wśród liberalnych filozofów trwa spór - czy taką legislację popierać, w imię ochrony mniejszości czy też zwalczać, w imię absolutnej wolności słowa. Krytycy regulacji dot. mowy nienawiści, zarówno Ci liberalni, jak i konserwatywni, podkreślają, że może prowadzić ona do arbitralnych osądów. Autorzy w niniejszym artykule zbadali, na ile obowiązujące w Polsce przepisy mogą zostać użyte do nadmiernego ograniczenia debaty publicznej i czy takie zjawisko ma miejsce.
Keywords: mowa nienawiści; wolność słowa; penalizacja; prawa mniejszości; liberalizm