Prawnomiędzynarodowe zobowiązanie do kryminalizowania prania pieniędzy : kwestia uznania prania pieniędzy za przestępstwo międzynarodowego prawa karnego i problem jurysdykcji MTK - Podraza, Witold Aleksander (Uniwersytet Wrocławski Koło Doktryn Politycznych i Prawnych, 2023)
Artykuł prezentuje charakter istniejącego w prawie międzynarodowym zobowiązania do kryminalizowania prania pieniędzy, z uwzględnieniem historycznego rysu jego rozwoju oraz możliwości uznania prania pieniędzy za przestępstwo na gruncie międzynarodowego prawa karnego. Prezentowane jest zagadnienie stopnia uszczegółowienia znamion przestępstwa prania pieniędzy na poziomie międzynarodowym oraz możliwość uznania zobowiązania do ścigania tego przestępstwa za normę peremptoryjną. W szczególności analizowany jest problem, czy zobowiązanie do ścigania tego przestępstwa powinno zostać uznane za normę peremptoryjną oraz czy istnieje możliwość sprawowania przez Międzynarodowy Trybunał158Karny (MTK) jurysdykcji nad tym przestępstwem. Analizowana jest również możliwość przypisania odpowiedzialności osobom piorącym pieniądze na gruncie art. 25 Statutu Rzymskiego, a także zasadność ewentualnego rozszerzenia zakresu jurysdykcji MTK bezpośrednio na przestępstwo prania pieniędzy.
Keywords: pranie pieniędzy; Statut Rzymski; Międzynarodowy Trybunał Karny; międzynarodowe prawo karne