Sądzenie przestępstw seksualnych przed Międzynarodowym Trybunałem Karnym : porównanie założeń Statutu Rzymskiego z praktyką orzeczniczą - Pauli, Barbara Zofia (Uniwersytet Wrocławski Koło Doktryn Politycznych i Prawnych, 2023)
Artykuł dokonuje analizy spełniania założeń Statutu Rzymskiego dotyczących przestępstw seksualnych, koncentrując się na komparatywnej analizie między normami a praktyką orzeczniczą. W pierwszej części artykułu identyfikowane zostaną założenia Statutu Rzymskiego na podstawie jego zapisów. W drugiej części przeanalizowane zostaną wyroki MTK dotyczące przestępstw seksualnych. Na zakończenie przedstawione zostaną wnioski płynące z powyższej analizy. Artykuł argumentuje, że pomimo początkowej nieefektywności sądzenia przestępstw seksualnych przed MTK, obserwuje się narastające dowody na zwiększoną skuteczność, zgodną z założeniami Statutu Rzymskiego.
Keywords: przestępstwa seksualne; przemoc seksualna; Międzynarodowy Trybunał Karny; Statut Rzymski