Prawo do obrony i rola obrońcy w postępowaniu przed Międzynarodowym Trybunałem Karnym - Kaszta, Alicja (Uniwersytet Wrocławski Koło Doktryn Politycznych i Prawnych, 2023)
Prawo do obrony jest jednym z zasadniczych elementów prawa do rzetelnego procesu. Artykuł dotyczy prawa do obrony, w tym do korzystania z pomocy obrońcy w postępowaniu przed Międzynarodowym Trybunałem Karnym, przy uwzględnieniu pewnych problematycznych aspektów wynikających z interpretacji Statutu Rzymskiego, stanowiącego podstawę funkcjonowania Trybunału. W treści scharakteryzowano kwestię ustanawiania obrońcy w sytuacji obrony z wyboru oraz obrony z urzędu. Krótko scharakteryzowany został również udział obrońcy na każdym z etapów postępowania przed Trybunałem. Kwestią podlegającą analizie stała się również problematyka poufności w kontaktach obrońcy i jego klienta. Nie budzi wątpliwości, iż prawo do obrony w aspekcie formalnym może być realizowane wyłącznie w sytuacji zagwarantowania pełnej poufności. Ponadto wskazano jakie kwalifikacje powinien mieć obrońca występujący przed Międzynarodowym Trybunałem Karnym, w jaki sposób jest wpisywany na listę stałych obrońców oraz scharakteryzowano specyficzną rolę obrońcy i problemy, z którymi musi się zmierzyć pełniąc swoją funkcję w postępowaniu przed Międzynarodowym Trybunałem Karnym.
Keywords: prawo do obrony; obrońca; Międzynarodowy Trybunał Karny; rola obrońcy; rzetelny proces; postępowanie przed Międzynarodowym Trybunałem Karnym