Zbrodnie wojenne na morzu pełnym w procesach po I i II wojnie światowej - Kaczmarek, Kinga (Uniwersytet Wrocławski Koło Doktryn Politycznych i Prawnych, 2023)
W artykule przedstawiono i omówiono zbrodnie wojenne na morzu pełnym podczas światowych konfliktów w latach 1914-1918 i 1939-1945, które były procedowane po ich zakończeniu. Przybliżono ewolucje prób międzynarodowego rozliczenia osób podejrzewanych o dopuszczanie się zbrodni wojennych po obu wojnach światowych. Na rozważania umieszczone w artykule składają dwie sprawy rozstrzygane przez niemiecki Sąd Najwyższy w Lipsku, który miał osądzić Niemców podejrzewanych o popełnienie zbrodni wojennych podczas Wielkiej Wojny i jest to: proces w sprawie zatopienia statku HMHS Dover Castle oraz postępowanie wobec oficerów niemieckiego U-boota za storpedowanie statku HMHS Llandovery Castle. Opisana jest również kwestia odpowiedzialność wielkiego admirała Karla Dönitza oraz wielkiego admirała Ericha Raedera, wiążąca się z zatopieniem SS Athenii i HMS Laconii, którą rozstrzygnięto podczas procesu badającego drugowojenne zbrodnie przed Międzynarodowym Trybunałem Wojskowym w Norymberdze.
Keywords: zbrodnie wojenne; morze pełne; Sąd Najwyższy w Lipsku; Międzynarodowy Trybunał Wojskowy w Norymberdze