Wpływ prawa norymberskiego na prawo karne międzynarodowe - Dykiel, Mateusz (Uniwersytet Wrocławski Koło Doktryn Politycznych i Prawnych, 2023)
Powstanie Międzynarodowego Trybunału Wojskowego w Norymberdze było jednym z kluczowych wydarzeń w sferze prawa karnego międzynarodowego. To właśnie według prawa norymberskiego możliwe stało się ukaranie niemieckich zbrodniarzy za ich obrzydliwe czyny popełnione podczas II wojny światowej. Było to możliwe dzięki stworzeniu katalogu zbrodni międzynarodowych a także utworzeniu zasad odpowiedzialności przed Trybunałem, które później nazwano zasadami norymberskimi. Mimo początkowych kontrowersji wobec nowo powołanego Trybunału, jego rozwiązania przyjęły się i zostały zaakceptowane przez społeczność międzynarodową. Na prawie norymberskich wzorowane były późniejsze trybunały ad hoc a nawet współcześnie działający Międzynarodowy Trybunał Karny.
Keywords: prawo norymberskie; zbrodnie międzynarodowe; odpowiedzialność