Polish historiography on Silesia in the first two decades of the 21st century - Musialik, Wanda (Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych. Instytut Historyczny, 2023)
W minionym stuleciu w Polsce, przez przeszło pół wieku tworzono historyczne publikacje śląskoznawcze nie tylko w celach poznawczych, ponieważ służyły celom założeń polityki wewnętrznej i podkreślać miały polskość Śląska. Odwrót od takiej politycznej tendencji nastąpił w okresie ostatnich 20 lat, jednocześnie zaznaczył się w opublikowanych pracach zawodowych historyków i nieprofesjonalistów.
Keywords: Silesia; academic history; ahistory; metahistory; regional history