Prawo własności intelektualnej i technologia NFT w kontekście branży muzycznej: wyzwania i perspektywy - Rodakiewicz, Julia (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Celem niniejszego opracowania jest dostarczenie kompleksowej analizy kwestii związanych z prawem własności intelektualnej przy wykorzystaniu technologii NFT w branży muzycznej. Rozwijająca się w szybkim tempie technologia NFT otwiera nowe możliwości zarówno dla twórców, jak i dla odbiorców muzyki. Jednocześnie nowa technologia niesie ze sobą wiele wyzwań zwłaszcza na tle regulacji prawnych. W tekście poruszono także aspekty etyczne oraz ekonomiczne, co pozwala na lepsze zrozumienie problemu i wskazanie odpowiedniej drogi rozwoju regulacji.
Keywords: prawo własności intelektualnej; prawo autorskie; NFT (Non-Fungible Token); branża muzyczna; technologia blockchain; smart kontrakt; transformacja cyfrowa