Kwalifikacja prawna plików cookie jako danych osobowych oraz podstawy prawne ich przetwarzania - Kolasiński, Michał R. (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Pliki cookie stanowią niezwykle istotne zagadnienie prawne związane m.in. z danymi osobowymi oraz marketingiem bezpośrednim. Niejasna kwalifikacji prawna plików cookie powoduje znaczne rozbieżności interpretacyjne oraz brak przestrzegania obowiązków prawnych w tym zakresie. Niniejsza publikacja poświęcona jest przede wszystkim ustaleniu, w jakich okolicznościach i w jakim zakresie pliki cookie mogą stanowić dane osobowe, poprzez omówienie przesłanek za tym stojących. Zagadnienie to zostanie przedstawione w kontekście orzecznictwa Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, wytycznych Europejskiej Rady Ochrony Danych i Grupy Roboczej Art. 29 oraz polskiego wymiaru sprawiedliwości, w tym w postępowaniach przed Prezesem Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Celem tekstu jest przedstawienie praktycznego podsumowania rozważań Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, wytycznych Europejskiej Rady Ochrony Danych i Grupy Roboczej Art. 29, rozważań Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie oraz postępowań przed PUODO. Pliki cookie zostaną również przeanalizowane pod względem podstaw prawnych przetwarzania danych osobowych w nich zawartych. Podstawy legalizujące przetwarzanie danych osobowych zawartych w plikach cookie zostaną zaprezentowane w zestawieniu poszczególnych funkcji plików cookie.
Keywords: pliki cookie; prawo telekomunikacyjne; RODO; prawo Unii Europejskiej; prawo nowych technologii; e-prywatność; marketing bezpośredni; Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej; Urząd Ochrony Danych Osobowych