Wybrane zagadnienia zobowiązań związanych z walutami wirtualnymi – stan de lege lata i de lege ferenda - Ciupa, Gracjan (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2024)
Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie wybranych zagadnień zobowiązań związanych z walutami wirtualnymi w świetle regulacji polskiego Kodeksu cywilnego – stan de lege lata i de lege ferenda. Autor w swoich rozważaniach dokonuje analizy trzech instytucji odpowiednio ze Zobowiązań – części ogólnej oraz Zobowiązań – części szczególnej, wykorzystując metodę dogmatyczno-prawną ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. – Kodeks cywilny w świetle regulacji ustaw szczegółowych. Rozpoczynając swoje rozważania od definicji waluty wirtualnej, idąc w ślad za polską definicją oraz standardem międzynarodowym, dochodzi do wniosku, że analiza przebiegała będzie jednotorowo tam, gdzie to możliwe, a dwutorowo tam, gdzie wymaga tego natura stosunku prawnego. W tym wypadku z jednej strony aspekty polskiego prawa cywilnego analizowane będą z perspektywy tzw. kryptowalut (np. bitcoin, cardano), a z drugiej strony z perspektywy tzw. coinsów występujących chociażby w FIFA 23, jednocześnie spełniających polską definicję waluty wirtualnej. Autor kolejno rozważa następujące instytucje prawa prywatnego – zasadę swobody umów, realizację zobowiązań w walucie obcej, zasadę waloryzacji oraz umowy sprzedaży, zamiany i darowizny. W konkluzji dochodzi do wniosku, iż instytucje polskiego Kodeksu cywilnego wymagają nowelizacji i unowocześnienia w świetle rozwoju technologicznego.
Keywords: waluty wirtualne; darowizna; sprzedaż; zamiana; waloryzacja; swoboda umów