Involvement of NR and/or NOS-like dependent pathways of NO biosynthesis in response of cucumber roots to low temperature - Reda, Małgorzata; Janicka, Małgorzata; Stanisławski, Jan; Szczepski, Kacper; Kabała, Katarzyna
Tlenek azotu (NO) pełni funkcję cząsteczki sygnalizacyjnej w adaptacji roślin do zmieniających się warunków środowiskowych. Stwierdzono, że poziom NO w roślinach wzrasta w odpowiedzi na niską temperaturę (LT). Jednakże wiedza na temat szlaków zaangażowanych w zwiększoną produkcję NO w warunkach stresu chłodu jest nadal ograniczona. Z tego powodu naszym celem było określenie roli różnych źródeł NO w wytwarzaniu NO w korzeniach ogórka narażonych na działanie temperatury 10°C przez krótki (1 dzień) i długi (6 dni) okres. Krótkoterminowe traktowanie siewek niską temperaturą zwiększyło aktywność reduktazy azotanowej związanej z błoną komórkową (PM-NR) i indukowało ekspresję genów kodujących NR u ogórka (CsNR1-3). Z drugiej strony, długoterminowa ekspozycja była związana ze zwiększoną aktywnością cytoplazmatycznej NR (cNR) i indukcją ekspresji genu CsARC, kodującego białko komponent redukujący amidoksym (ARC). Spadek aktywności reduktazy azotynowej (NiR) i wyższy stosunek NO2-/NO3- w korzeniach roślin narażonych na LT przez 1 dzień sugerują, że warunki tkankowe mogą sprzyjać zależnej od NR produkcji NO. Niezależnie od stymulacji NR zaobserwowano istotny wzrost aktywności NOS-podobnej w korzeniach, zwłaszcza podczas długotrwałej ekspozycji na LT. Wyniki te wskazują, że różne drogi wytwarzania NO, zarówno redukcyjne, jak i oksydacyjne, są aktywowane w tkankach ogórka na różnych etapach stresu chłodu.
Keywords: tlenek azotu; stres niskiej temperatury; reduktaza azotanowa; aktywność podobna do NOS; białko ARC