Kilka uwag o katalogu zdarzeń skutkujących wygaśnięciem umowy o pracę - Chabasińska, Karolina (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Charakter katalogu przyczyn skutkujących wygaśnięciem umowy o pracę wywołuje wiele kontrowersji w doktrynie i judykaturze. Część przedstawicieli doktryny uważa, że katalog ten nosi znamiona zamkniętego, inni natomiast podważają tę tezę, twierdząc, że skutek taki wywołują również inne zdarzenia, niż te wskazane w Kodeksie pracy i przepisach szczególnych. Autorka analizuje charakter katalogu przyczyn wygaśnięcia umowy o pracę w wypowiedziach nauki i judykatury, prowadzi rozważania dotyczące przedmiotowego katalogu w świetle wykładni art. 63 Kodeksu pracy oraz wyciąga wnioski co do kształtu regulacji prawnej.
Keywords: wygaśnięcie umowy o pracę; katalog zdarzeń skutkujących wygaśnięciem umowy o pracę