„Brak umiejętności” jako przyczyna wypowiedzenia umowy o pracę pracownikowi artystycznemu - Kuboń, Tomasz (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Niniejszy artykuł porusza istotne zagadnienie dopuszczalności oceny i kryteriów oceny pracy pracowników artystycznych oraz stanowi polemikę z utrwaloną tezą w orzecznictwie polskich sądów pracy, że takie kryteria nie istnieją. Zbadanie niniejszego zagadnienia odpowiada na pytania, czy dopuszczalna jest ocena pracy artysty w ramach stosunku pracy oraz czy możliwe jest ustalenie kryteriów obiektywnej oceny takiej pracy z uwagi na jej nietypowy, artystyczny charakter. Informacje te mają doniosłe znaczenie w przypadku odwołania się pracownika artystycznego do sądu pracy w sytuacji, gdy pracodawca wypowiada umowę takiemu pracownikowi, podając jako przyczynę ogólnie sformułowany „brak umiejętności”. Ponadto omówiona została specyfika zawodów artystycznych, ich cechy typologiczne oraz sposoby przeprowadzania postępowania dowodowego na wybranym przykładzie orzeczenia sądu niemieckiego, albowiem rynek niemiecki, z racji dużej liczby instytucji kultury, stanowi swoisty wzorzec dotyczący standardów prawa pracy artystów.
Keywords: pracownik artystyczny; instytucja kultury; artyzm; kryteria oceny pracownika; teatr; orkiestra; muzeum; przesłuchania; ocena pracownika