Posiedzenie zdalne w postępowaniu cywilnym – geneza, standardy i perspektywy (część I – zagadnienia ogólne) - Fruk, Aleksandra; May, Joanna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Posiedzenie zdalne w postępowaniu cywilnym stało się obecnie realną alternatywą dla rozprawy tradycyjnej. Znaczący wpływ na to miała sytuacja epidemiczna, która wymusiła konieczność dostosowania postępowań sądowych do nowych realiów życia społecznego. Wprowadzane w dobie pandemii COVID-19 rozwiązania normatywne, z istoty swej przejściowe, przyczyniły się nie tylko do wdrożenia instytucji posiedzeń zdalnych w postępowaniu cywilnym, ale także do ich rozpowszechnienia. Artykuł poświęcony posiedzeniom zdalnym w postępowaniu cywilnym (ze względu na ramy opracowania) został podzielony na trzy części, z których pierwsza obejmuje zagadnienia ogólne, przedstawia też genezę analizowanej instytucji, stanowiąc równocześnie wprowadzenie do problematyki posiedzeń zdalnych. W drugiej części przedstawiono posiedzenie zdalne na gruncie tzw. ustawy covidowej, w trzeciej natomiast nowe rozwiązania obowiązujące od 14 marca 2024 r.
Keywords: rozprawa odmiejscowiona; rozprawa zdalna; rozprawa hybrydowa; e-rozprawa; rozprawa elektroniczna; rozprawa on-line; wideorozprawa; wideokonferencja; wideoposiedzenie; posiedzenie odmiejscowione; posiedzenie na odległość; posiedzenie zdalne; posiedzenie hybrydowe