Historyczne uwarunkowania powstania Komitetu Regionów - Pawiłowicz-Białas, Karolina (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Niniejszy artykuł podejmuje problematykę historycznych uwarunkowań powstania Komitetu Regionów na kanwach Traktatu z Maastricht. Artykuł po pierwsze analizuje czynniki, które doprowadziły do powstania tego organu, a po drugie podejmuje próbę wytłumaczenia, dlaczego Komitet Regionów ostatecznie obrał taki, a nie inny kształt (biorąc pod uwagę jego organizację i zakres kompetencji). W celu zrealizowania powyższego założenia autorka analizuje kolejno wpływ koncepcji Europy Regionów i działalność samych regionów na arenie międzynarodowej, deficyt legitymacji demokratycznej występujący w dawnej Wspólnocie, rozwój polityk wspólnotowych dotyczących regionów oraz kolizję interesów poszczególnych graczy zaangażowanych w powstanie Komitetu Regionów, co ostatecznie doprowadziło do konieczności wypracowania kompromisu.
Keywords: region; Komitet Regionów; Traktat z Maastricht