Problem normatywności preambuły Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej z 1997 roku - Dobrowolska, Martyna; Wieczorek, Jakub (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Autorzy podjęli się omówienia problematyki normatywności preambuły Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997 r., która to po dziś dzień nie została jednoznacznie zdefiniowana przez konstytucjonalistów. Niejednolite orzecznictwo Trybunału Konstytucyjnego w sposób bezkompromisowy potwierdza, że spór co do normatywności arengi jest problemem aktualnym i bez wątpienia wpływa na przejrzystość tekstu ustawy zasadniczej. Postawiona przez autorów hipoteza, czy akty prawne hierarchicznie podrzędne w stosunku do Konstytucji muszą być zgodne z preambułą oraz na jakich warunkach można traktować arengę jako wzorzec kontroli w postępowaniu przed Trybunałem Konstytucyjnym stanowi wstęp do rozważań i kompleksowego omówienia tytułowej problematyki.
Keywords: Konstytucja; preambuła; normatywność; arenga; ustawa zasadnicza; Trybunał Konstytucyjny