Klasyfikacja skazanych na karę pozbawienia wolności : Wskazówki interpretacyjne wydawania (procesu konstruowania) decyzji komisji penitencjarnej - Mrozek, Kamila (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Opracowanie koncentruje się na zagadnieniach dotyczących procesu klasyfikacji skazanych odbywających karę pozbawienia wolności. Analizie poddano wybrane, najważniejsze problemy związane z tym zagadnieniem, które – zdaniem autorki – są najbardziej aktualne dla praktyki. W tym kontekście opisano sytuację skazanych stwarzających poważne zagrożenie społeczne albo poważne zagrożenie dla bezpieczeństwa zakładu karnego oraz skazanych zakwalifikowanych do systemu terapeutycznego. Przedmiotem zainteresowania stało się także umieszczenie skazanego we właściwym zakładzie karnym z uwagi na jego miejsce zamieszkania przed osadzeniem. Analizie poddano także wiele najnowszych zmian w przepisach dotyczących klasyfikacji penitencjarnej.
Keywords: klasyfikacja; skazany; kara pozbawienia wolności; rodzaj i typ zakładu karnego; system wykonywania kary; komisja penitencjarna