Prawo osadzonych do poszanowania życia prywatnego i rodzinnego – uwagi na tle najnowszych rozstrzygnięć Europejskiego Trybunału Praw Człowieka - Kwieciński, Adam; Polak-Kruszyk, Aleksandra (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Zasadniczym celem niniejszej publikacji jest analiza najnowszego orzecznictwa Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w zakresie prawa osadzonych do poszanowania życia prywatnego i rodzinnego. Wybór judykatów został przeprowadzony w oparciu o podział na sprawy krajowe (polskie) oraz pochodzące z innych krajów należących do Rady Europy. Analizie poddano najnowsze rozstrzygnięcia w obrębie tytułowej problematyki. Celem badania było zdiagnozowanie najczęstszych przyczyn stwierdzania przez Europejski Trybunał Praw Człowieka naruszenia art. 8 Europejskiej konwencji praw człowieka i rekonstrukcja wynikających z tych orzeczeń standardów. Ponadto podjęto się ustalenia czasu, w którym rozpoznawane były skargi i zagadnienia wysokości przyznanych na podstawie art. 41 Europejskiej konwencji praw człowieka zadośćuczynień.
Keywords: skazany; kara pozbawienia wolności; system penitencjarny; Europejska konwencja praw człowieka; Europejski Trybunał Praw Człowieka; prawo do poszanowania życia prywatnego i rodzinnego; skarga; naruszenie; zadośćuczynienie; międzynarodowe standardy ochrony praw skazanych