Skutki prawne faktycznego niewykonywania przez skazanego kary ograniczenia wolności - Liżyńska, Katarzyna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Jedną z podstawowych zasad prawa karnego wykonawczego jest wyrażona w art. 9 § 1 k.k.w. zasada bezzwłocznego wszczęcia postępowania wykonawczego, która służyć ma realizacji innej zasady — humanitaryzmu i poszanowania godności ludzkiej skazanego. Specyfika kary ograniczenia wolności, w szczególności uwydatniony jej prewencyjno-wychowawczy cel i podkreślona przepisami ustawy elastyczność w jej wykonaniu, sprawia, że w przypadku realizacji tej kary spotykamy wiele odstępstw od zasady bezzwłoczności wykonania kary. W zależności od etapu postępowania wykonawczego oraz okoliczności powodujących wyłom w jej wykonywaniu skutki prawne dla skazanego mogą być zarówno pozytywne, jak i negatywne. W przedstawionym artykule zwróconona nie uwagę.
Keywords: kara ograniczenia wolności; dyrektywy wykonania kary; bezzwłoczność wykonania kary; odroczenie wykonania kary; przerwa w karze; skrócenie kary; uznanie kary za wykonaną