Przymusowe leczenie skazanych uzależnionych na tle regulacji art. 117 k.k.w. – zagadnienia wybrane - Szczechowicz, Krystyna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2023)
Artykuł stanowi próbę przybliżenia budzących kontrowersję zagadnień związanych z przymusowym leczeniem lub rehabilitacją osób uzależnionych w warunkach izolacji penitencjarnej na tle regulacji art. 117 Kodeksu karnego wykonawczego. Rozważania uwzględniają nowelizację tego przepisu ustawą z dnia 5 sierpnia 2022 roku. Nowelizacja dostosowała przepisy do standardów konstytucyjnych, zapewniając skazanemu ochronę jego praw poprzez wprowadzenie niezbędnych gwarancji procesowych. W konkluzji sformułowano postulaty de lege ferenda w zakresie objętym analizą.
Keywords: uzależnienie; przymusowe leczenie; nieletni; prawo karne wykonawcze