Legalność transferu danych między EOG a USA za pomocą chmury obliczeniowej w świetle przepisów tzw. RODO oraz Cloud Act w odniesieniu do odpowiedzialności administratora - Smagacz, Katarzyna (Wydawnictwo C.H. Beck)
Celem artykułu jest przedstawienie usystematyzowanego podsumowania problematycznych aspektów transferu danych do państw trzecich przy użyciu chmury obliczeniowej, a w szczególności do Zjednoczonych Stanów Ameryki, powstałych na skutek unieważnienia Tarczy Prywatności, która do 2020 r. regulowała w tym zakresie stosunki UE–USA. Ze względu na złożoność problemu przyjęto za naczelną perspektywę admini-stratora danych. Oprócz zakreślenia definicji niezbędnych do zrozumienia istoty problemu oraz przełomowego wyroku TSUE z 16.7.2020 r. w sprawie C-311/18 ustosunkowano się również do niezwykle istotnej składowej relacji EOG–US–Cloud Act, snując spekulacje, czy mimo podjęcia przez administratorów możliwych środków bezpieczeństwa, poufność danych będzie zachowana, a administratorzy będą mogli zostać pociągnięci do odpowiedzialności prawnej, przy jednoczesnym podjęciu rozważań w zakresie zgodności Cloud Act z rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.4.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych).
Keywords: US; EOG; RODO; CLOUD Act; dane osobowe; transfer danych; Tarcza Prywatności; Schrems II; państwa trzecie; odpowiedzialność administratora