Propozycja modernizacji dyrektywy o produktach wadliwych (PLD) a odpowiedzialność cywilna za systemy sztucznej inteligencji - Kwaśniak, Jakub (Wydawnictwo C.H. Beck)
Celem artykułu jest omówienie zmian proponowanych przez UE w ramach projektu nowej dyrektywy o odpowiedzialności za produkty wadliwe (Product Liability Directive, PLD) w świetle ich wykorzystania w celu dochodzenia odpowiedzialności cywilnej za sztuczną inteligencję. Omówione zostały kwestie dotyczące wstępnego etapu prac nad projektem, czyli zakres poruszany w ramach konsultacji publicznych. Następnie przeanalizowano poszczególne, najważniejsze zdaniem autora, zmiany samej treści dyrektywy, na które składają się kwestie przedmiotowe, podmiotowe i proceduralne. Omawiane zmiany skupiają się głównie wokół rozszerzenia ram definicyjnych i zastosowania odpowiednich konstrukcji prawnych w celu dopasowania przepisów dyrektywy do specyfiki roszczeń związanych z działalnością systemów sztucznej inteligencji.
Keywords: sztuczna inteligencja; odpowiedzialność cywilna; prawo cywilne; regulacje prawne sztucznej inteligencji; dyrektywa w sprawie odpowiedzialności za produkty wadliwe