Ochrona małoletnich przed dostępem do treści nieodpowiednich w Internecie – analiza rozwiązań przewidzianych w projekcie ustawy Nr UD451 - Marcinkowska, Agata; Kozińska, Michalina (Wydawnictwo C.H. Beck)
Celem niniejszego opracowania jest dokonanie analizy zagadnienia ochrony małoletnich przed dostępem do treści nieodpowiednich w Internecie, ze szczególnym uwzględnieniem rozwiązań przewidzianych w tym zakresie w treści przedstawionego przez Ministerstwo Cyfryzacji projektu ustawy Nr UD451. Niewątpliwie w ostatnich latach dostęp do Internetu znacząco się rozszerzył, w rezultacie czego ułatwiono i usprawniono wykonywanie niektórych codziennych czynności wszystkim grupom społecznym. Poza wieloma praktycznymi funkcjami oferowanymi w formie cyfrowej sieć stanowi jednak zagrożenie nie tylko ze względu na nadmierny czas jej poświęcany, ale przede wszystkim na treści, które są w niej umieszczane. Badania naukowe potwierdzają tezę, że większość treści publikowanych w Internecie jest nieodpowiednia dla małoletnich i mogą one destrukcyjnie wpływać na ich rozwój. Fakt ten wpływa zatem na konieczność utworzenia konstrukcji służącej prawnej regulacji rzeczonego zagadnienia i w rezultacie stał się on głównym założeniem projektu ustawy o ochronie małoletnich przed dostępem do treści nieodpowiednich w Internecie.
Keywords: internet; ochrona małoletnich; treści nieodpowiednie w Internecie; zagrożenia w sieci