Kompas kreatywności. Program rozwijania kreatywności i kompetencji wielokulturowych - Jankowska, Dorota Maria; Gajda, Aleksandra; Karwowski, Maciej (Uniwersytet Wrocławski, Instytut Psychologii, 2022)
„Kompas kreatywności (…)” to podręcznik i program z zakresu edukacyjnie zorientowanej psychologii twórczości i edukacji wielokulturowej. Adresowany jest do wszystkich osób, które poszukują informacji na temat wspierania rozwoju dziecięcej kreatywności i kompetencji wielokulturowych. Zarówno kreatywność, jak i kompetencje wielokulturowe definiowane są jako kluczowe kompetencje przyszłości, a ich połączenie w oddziaływaniach edukacyjnych przynosi synergię korzyści. W tym znaczeniu monografia jest odpowiedzią na wyzwania współczesności i wpisuje się nurt edukacji dla różnorodności. Monografia składa się z 2 części – teoretycznej i metodycznej. Część teoretyczna stanowi kompendium wiedzy o wspieraniu rozwoju kreatywności i kompetencji kulturowych. W odwołaniu do najnowszych wyników badań, omówione zostały mity i nieporozumienia narosłe wokół kreatywności. Scharakteryzowane zostały również poznawcze i społeczne motory dziecięcej kreatywności oraz źródła rozwoju kompetencji wielokulturowych. Co ważne, szczegółowo omówiony został również temat efektywności podejmowanych działań ww. obszarach. Stanowi to podstawę dla opisu metodyki działań twórczych w edukacji szkolnej, która została przedstawiona w drugiej części książki. Część ta zwiera 30 scenariuszy warsztatów opartych na fabule podróży do różnych krajów, miast i krain geograficznych, w tym 5 scenariuszy dedykowanych wyłącznie polskiemu dziedzictwu narodowemu i kulturowemu. Do każdego scenariusza dołączony jest zbiór autorskich kart aktywności dla dzieci oraz zbiór ilustracji, które stanowią pomoc dydaktyczną dla edukatorek i edukatorów.
Keywords: kreatywność; wyobraźnia twórcza; trening kreatywności; kompetencje wielokulturowe