Postępowanie incydentalne w przedmiocie rozstrzygnięcia o karnoprawnych środkach reakcji na przestępstwo skarbowe i przestępstwo będące w zbiegu idealnym (art. 181 k.k.s.) - Kowalski, Sebastian (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Opracowanie poświęcone jest zagadnieniom postępowania incydentalnego w postępowaniu wykonawczym, mającego kluczowe znaczenie dla wykonywania kar i innych karnoprawnych środków reakcji na przestępstwo skarbowe i przestępstwo będące w zbiegu idealnym, wymierzonych oskarżonemu w dwóch różnych postępowaniach karnych. Autor określa charakter prawny tego postępowania, a następnie wskazuje wątpliwości interpretacyjne, jakie mogą nasuwać się przy wykładni przepisów art. 181 k.k.s. W końcowej części artykułu zawiera najważniejsze wnioski de lege lata, a także sygnalizuje konieczność i kierunek pożądanych zmian aktualnej regulacji normatywnej.
Keywords: wykonanie kary; postępowanie incydentalne; przestępstwo; przestępstwo skarbowe; zbieg idealny