Praktyczne stosowanie zasad i dyrektyw wymiaru kary i innych środków przewidzianych w kodeksie karnym w kontekście celów ich wykonywania - Tarapata, Szymon (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
W artykule zaprezentowano relacje między zasadami, dyrektywami oraz celami wymiaru oraz wykonania kary. Dowiedziono, że są one z sobą ściśle powiązane i często uwzględnia się je na etapie wydawania wyroku skazującego i egzekwowania sankcji. Wzięcie pod uwagę tych powiązań pozwala na rozstrzygnięcie wielu istotnych praktycznie problemów i w sposób skuteczniejszy rekonstruować treść przesłanek różnych konstrukcji karnistycznych.
Keywords: zasady wymiaru kary; dyrektywy wymiaru kary; cele wymiaru kary; postępowanie karne wykonawcze; zasady wykonania kary; dyrektywy wykonania kary; cele wykonania kary; warunkowe przedterminowe zwolnienie